Je sieraden zo lang mogelijk mooi houden. Tips voor het onderhoud van jouw sieraden van goud en zilver.

Een sieraad is pas écht duurzaam als je deze ook goed blijft onderhouden.
Edelmetalen, edelstenen en parels zijn prachtige materialen uit de natuur. Ze zijn sterk, maar niet onschendbaar.
Hun unieke eigenschappen hebben ook aandacht en verzorging nodig.

Poetsen

Geef je sieraden van goud en zilver regelmatig een poetsbeurt met een oude tandenborstel met warm water een milde zeep. Vuil van je huid kan zich ophopen in sieraden waardoor ze hun glans kunnen verliezen. Ook wanneer je sieraad is bezet met edelstenen kun je hiermee controleren of je stenen nog wel goed vast zitten in het metaal. Vuil in de zetting van de steen kan je het onjuiste idee geven dat de steen goed vast zit. Je zult je verbazen over de glans die de steen weer terug kan krijgen na een poetsbeurt!

Ring poetsen met tandenborstel
Gouden glanzende ringen

Goud onderhouden

Goud is een stuk sterker dan zilver. Niet voor niets kiezen mensen vaak voor (wit)gouden trouwringen. Die moeten natuurlijk het hele huwelijk en liefst nog langer mee gaan. Meestal blijft de glans langer mooi en er zullen minder snel krassen in komen. Toch geldt ook voor gouden sieraden dat je hier goed voor moet zorgen.

Om te zorgen dat jouw gouden sieraden langer mee gaan kun je het volgende doen:
-Doe je gouden sieraden af tijdens het sporten, zwemmen, douchen, slapen, schoonmaken en zware werkzaamheden zoals tuinieren, klussen en zwaar tillen.
-Als je gouden sieraden wat minder glanzen kun je dit meestal oplossen door met een tandenborstel, wat warm water en zeep het sieraad weer op te poetsen. Dit kan ook met een speciale poetsdoek voor goud.

Zilver onderhouden

Een natuurlijk verschijnsel van zilver is oxidatie. Dit is het zwart worden van het oppervlak en wordt veroorzaakt door zwavel in de lucht of de zuurgraad van je huid. Bij sommige mensen wordt zilver snel zwart op de huid, bij anderen juist niet. Dit heeft niets te maken met de kwaliteit van het zilver.
Sommige sieraden in mijn collectie zijn opzettelijk zwart gemaakt uit esthetische overweging. Deze sieraden kun je beter NIET poetsen. Het zwarte kan daardoor volledig verdwijnen. Ik fris ze graag kostenloos voor je op zonder dat hun originele kleur verloren gaat.

Om te zorgen dat jouw zilveren sieraden minder snel zwart worden of slijten,  kun je het volgende doen:
-Doe je sieraden af tijdens het slapen, sporten, zwemmen, douchen, schoonmaken, of wanneer je met sterke chemische middelen werkt.
-Doe eerst je make-up, bodyspray, haarspray, parfum, huidcreme etc. op en pas wanneer dat droog is je sieraden.
-Ga niet te lang in de zon met zilveren sieraden.
-Wanneer je sieraden niet draagt, berg ze dan op in een afsluitbaar doosje of juwelenkistje.

Als je sieraden dan toch oxideren, wat bijna onvermijdelijk is, doe je het volgende:
-Poets het lichtjes op met een speciale zilverpoetsdoek. Doe hierop geen zilverpoetsvloeistoffen zoals Silvo. Dit kan zich ophopen in je sieraad en is ook niet altijd veilig voor parels. Wanneer dit niet voldoende is, neem dan contact met mij op. Ik heb speciale middelen om je sieraad weer te laten stralen.
-Zilver is een metaal dat snel krast en dof wordt. Bij het doen van de afwas, zware klusjes, tuinieren, sporten, etc. kun je zilveren sieraden beter af doen. Zo slijten ze minder snel en komen er minder snel lelijke krassen of andere plekken in

Edelstenen en parels

Elke edelsteen of parel heeft zo zijn eigen afkeer tegen bepaalde omstandigheden.

Hieronder een aantal tips om jouw stenen of parels zo lang mogelijk mooi te houden.

-Sommige stenen kunnen verkleuren als ze te lang worden blootgesteld aan fel zonlicht. Rozenkwarts, amethyst en citrien zijn enkele bekende edelstenen die kunnen verbleken in de felle zon. Berg ze dus liever op in het donker en doe ze niet om als je uitgebreid gaat zonnen.
-Sommige edelstenen en de meeste parels kunnen slecht tegen stoten, zeep, cosmetica en andere chemische stoffen. Slijtage aan de meeste parels en edelstenen is in de loop der tijd onvermijdelijk en je kunt in veel gevallen je sieraad gewoon blijven dragen. Een breuk door stoten kan er echter voor zorgen dat de steen of parel uit het sieraad valt.
-Zorg dat je parels niet draagt op een sterk geparfumeerde huid. Direct sprayen van parfum op parels kan de parels erg aantasten. Parels zijn ook erg gevoelig voor slijtage.
-Als je je sieraad met edelstenen of parels wilt schoonmaken, zoek dan op wat je wel en niet kunt gebruiken bij jouw steen of parel. Meestal is een beetje warm water voldoende. Neem gerust contact met mij op voor advies.
-Tot slot, let ook goed op de zetting waar de parel of edelsteen mee vast zit in het sieraad. Deze kan in de loop der tijd verslijten en hierdoor kunnen de stenen los raken en er uit vallen.