Goud en zilver om trots op te zijn

In mijn dagelijks leven probeer ik zoveel mogelijk te kiezen voor duurzame alternatieven als ik iets doe of koop. Ik kijk kritisch naar duurzame oplossingen en ook in mijn eigen vak vind ik het belangrijk om een positieve impact te maken. Ik ben van mening dat je als maker bewust moet zijn van wat je achterlaat op de wereld.
Goudsmeden in Nederland, en ik dus ook, maken veel gebruik van gerecycled edelmetaal. Best duurzaam toch?
Nou, dat kan wat mij betreft beter. Met alleen recyclen verandert er weinig tot niets aan de huidige omstandigheden in de mijnbouw. Aangezien de vraag naar edele metalen wereldwijd toeneemt, gaat deze industrie gewoon door. Daarom wil ik een stapje verder gaan en ook actief bijdragen aan verbeteringen in de industrie die ten grondslag ligt aan mijn prachtige ambacht en jouw bijzondere sieraad.
Want wereldwijd zijn meer dan 10 miljoen mijnbouwers en hun families afhankelijk van kleinschalige mijnbouw om in hun levensonderhoud te voorzien. Helaas zijn de arbeidsomstandigheden in veel van dit soort mijnen buitengewoon slecht. Kinderarbeid, armoede, slechte huisvesting, onveilige werkomstandigheden en grote schade aan het milieu zijn enkele voorbeelden.
De Alliance for Responsible Mining (ARM) brengt hier verandering in. Zij stelt strenge eisen op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden en milieu. De mijnorganisaties die hierbij zijn aangesloten ontvangen een vaste prijs en een premie die geïnvesteerd word in betere arbeidsomstandigheden, huisvesting, veiligheidsmiddelen, scholing, sociale ontwikkeling en bescherming van natuur en milieu.
ARM werkt samen met 3 mijnen uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië.
Het goud en zilver dat gedolven wordt uit mijnen die aangesloten zijn bij ARM heeft het Fairmined keurmerk. Door dit goud te kopen investeer je in een betere toekomst voor mens en milieu rondom mijnbouw door middel van een afgesproken premie. Voor ons een klein verschil in prijs, voor hen een groot verschil in werken en leven.
Kijk voor meer informatie op https://fairmined.org/
Wanneer een sieraad van 100% Fairmined goud of zilver is gemaakt, zal deze een keurmerk dragen. Soms maak ik ook gebruik van een combinatie van herkomst (Meestal Fairmined + gerecycled edelmetaal) als het aanbod niet anders toelaat. Dit zal ik altijd duidelijk vermelden, maar het sieraad mag helaas dan geen Fairmined keurmerk dragen. 
(c) ARM