Eco-statement 
Omdat ik van mening ben dat iedereen zich bewust moet worden van de manier waarop we omgaan met de aarde. Voor onze eigen generatie, degenen die na ons komen en voor alles dat leeft.
 Alle vormen van plezier en luxe opgeven, super minimalistisch gaan leven en jezelf op de laatste plaats zetten lijkt soms de makkelijkste uitweg als je al een tijd bezig bent om om te gaan met klimaatverandering. Dat gebeurde bij mij, maar binnen de kortste keren vond ik duurzaam leven helemaal niet leuk meer. Het is dus niet lang vol te houden en dus juist geen duurzame oplossing. Blijven doen wat je leuk vindt, maar zoeken naar een low-impact alternatief, of iets terug doen om jouw impact weer in balans te krijgen is veel duurzamer, een boost voor je creativiteit en je verveelt je nooit. En het allerbelangrijkste: wacht niet tot de perfecte oplossing daar is, of wanneer iederéén het doet. 
Begin nu en doe het stap voor stap. 
Deze manier van leven geeft ook vorm aan de richting die ik op wil gaan met Armoise. Met richting op gaan bedoel ik inderdaad dat ik nog lang niet op mijn bestemming ben. Er valt nog heel veel meer te doen, te leren en te veranderen. Hierin zijn anderen zoals leveranciers, fabrieken, mijnbouwbedrijven, overheden én ik allemaal verantwoordelijk voor.
 
 Goud
Het goud dat ik inkoop is voor bijna 100% gerecycled. Het word als zodanig kostbaar beschouwd, dat men al jaren zijn best doet om elke verloren gram weer terug op de markt te krijgen. Heb jij nog gouden sieraden waar je niets mee doet? Laat ze vermaken tot een nieuw sieraad dat nog generaties lang mee gaat.
Fairtrade goud is helaas geen keurmerk meer. Echter is er nog wel Fairmined. Het verschil is dat je hiermee direct goud inkoopt bij een gecertificeerde mijn. Om hier gebruik van te maken moet je aangesloten zijn bij de organisatie. Dit betekent een jaarlijkse licentie-bijdrage en een minimale afname. Dit is begrijpelijk om het keurmerk in stand te kunnen houden en om de consument te garanderen dat daadwerkelijk uit de juiste mijnen komt. Het goud dat je koopt komt in een soort grove vorm. Je kunt nog geen halffabrikaten kopen zoals draad, plaat en kleine onderdelen. Dit houdt in dat ik met speciaal gereedschap deze grove vorm moet bewerken tot onderdelen voor het sieraad. Dit gereedschap vraagt een grote investering die absoluut mogelijk is, maar wel wat tijd kost om bij elkaar te krijgen. Deze investering wil ik doen omdat ik hiermee méér kan doen dan alleen recyclen: zorgen voor betere omstandigheden in de mijnbouw.
 Zilver
Bij zilver is het niet altijd duidelijk waar het vandaan komt. Meestal is een deel gerecycled en een deel nieuw gewonnen uit de mijnen. Uit Duitsland bestel ik zilver dat gegarandeerd gerecycled is en waar geen nieuw zilver bij is gedaan. Dit heeft het Eco-silver label. Ook in mijn eigen atelier recycle ik zilver. Door het om te smelten in een mal of er kleine bolletjes van te maken zoals bij de Ambrosios collectie. Steeds meer van mijn sieraden worden met dit zilver gemaakt.
Edelstenen en parels
Dit is een wat lastiger verhaal. Er zijn edelstenen en parels die een duurzaamheidskeurmerk hebben. Parels komen echter van levende dieren en blijven naar mijn mening dus een minder bewuste keuze. Wat edelstenen betreft zijn er een aantal leveranciers die uitsluitend inkopen bij mijnen die hun zaken goed op orde hebben. Echter zijn deze edelstenen vaak erg prijzig, de kostbaarste soorten, en niet voor iedereen een optie. Mijn collectie parels en edelstenen is de afgelopen jaren nogal gegroeid en ik heb nog veel op voorraad. Deze zal ik gewoon blijven gebruiken, maar ik kan je alvast een beeld geven van alternatieven voor in de nabije en verre toekomst.
”Edelstenen” gemaakt van glaspasta zoals men in de oudheid al deed en waar men reliëfs in sneed. Ook wel cameo’s of intaglio’s genoemd.
Fair-mined edelstenen
Drijfhout, gevonden stenen, aangespoelde schelpen, zeeglas, scherven porselein, hout, etc.
Op een creatieve manier gerecyclede materialen, zoals kralen van oude kleding of tijdschriftenpapier
Deze materialen moeten natuurlijk op de beste manier tot hun recht komen dus hebben wat tijd nodig. Persoonlijke ontwerpen met deze alternatieven kunnen natuurlijk altijd! Heb je een idee? Neem contact met mij op.
 Andere materialen
Ik gebruik zoveel mogelijk milieuvriendelijkere alternatieven voor de vloeistoffen die ik gebruik bij het edelsmeden. Die zijn gelukkig al lang op de markt en worden nu ook duidelijk aangeduid als zodanig. Ik soldeer met bio-gas en laat elektrische apparaten niet onnodig aan staan. 
Verpakkingen en drukwerk
In plaats van luxe juweliersdoosjes met plastic en schuimrubber kies ik voor doosjes van gerecycled papier. Met een natuurlijke look en zelf gevouwen zonder lijm. Het oog wil ook wat en daarom vaak gepersonaliseerd met gedroogde bloemen uit mijn tuin, of een mooi stofje van de kringloop. 
Binnenkort ook labels en visitekaartjes op groeipapier! Duurzaam geschept papier met zaadjes erin. Gooi het niet weg, maar begraaf het in de grond en geniet van mooie bloemen en bijen.
Verzenden is uiteraard plastic-free! 
 
Deze pagina zal natuurlijk aangevuld worden met meer informatie in de loop der tijd. Blijf nieuwsgierig en vooruit kijken! 
Tot slot wil ik mijn 5-R mantra met jullie delen:
Refuse what you don’t need
Reduce what you do need
Reuse what you already have
Recycle what you cannot refuse, reduce or reuse
Rot the rest 
Photo by Photo Boards on Unsplash