De goudsmid achter jouw sieraad

Mijn naam is Sharon Wiemelink en ik ben de goudsmid achter Armoise.
In mijn atelier in Keijenborg worden motieven uit de Klassieke Oudheid en de natuur tot leven gebracht in bijzondere sieraden.


Goudsmid Sharon Wiemelink.

Foto door Maan Limburg

Al ver voor mijn opleiding tot goudsmid in Schoonhoven raakte ik betoverd door vele gevonden schatten uit verloren tijden die weer bij elkaar zijn gebracht in musea en andere verzamelingen. Ik begon met het bestuderen van kleine objecten, zoals potten, sieraden, kralen, flesjes, amuletten en beeldjes. Erachter komen welke beschaving, cultuur, mens, en gebruik achter deze objecten schuilt, prikkelde mij. Ik kon deze objecten niet zomaar los laten. Het leren van het ambacht goudsmeden was voor mij dé manier om mijn verbondenheid met deze oude objecten en motieven tot leven te brengen.

Zouden de makers van deze oude voorwerpen zich bewust zijn geweest van wat ze hebben achter gelaten op de aarde? Hoe dan ook ben ik van mening dat elke maker zich daar vandaag de dag bewust van moet zijn. 

Daarom besloot ik eind 2020  dat ik zou gaan werken met Fairmined edelmetaal. Om dit te kunnen bewerkstelligen begon ik in het voorjaar van 2021 een crowdfundingcampagne bij Voordekunst. Dit was een succes en hier kwam mijn eerste Fairmined collectie uit voort. 

Regeneratie

Op onze woonplek aan de rand van een Achterhoeks dorpje werk ik in een klein atelier aan huis. Hier kweken we voedsel en creëren een fijne leefomgeving voor onszelf, maar ook voor alle andere levende wezens. Dit zijn planten, mensen, dieren en microben.
Dit doen we op basis van  regeneratieve principes, gelijkheid en wederkerigheid. 

Hier leven ook dieren die om verschillende redenen een nieuw thuis nodig hadden. Ik hoop dit in de toekomst te kunnen blijven doen en te laten groeien. Mijn werk als goudsmid bij Armoise is hier onlosmakelijk mee verbonden. Ik neem je middels mijn werk, woord en beeld graag mee op dit avontuur en hoop je te kunnen inspireren.

Armoise x Evaluna

Sinds 2023 werk ik samen met de ervaren couturier Irene Schaepman van Evaluna Couture. In haar winkel in het Arnhemse Modekwartier combineert zij haar (bruids)couture met mijn sieraden en andere ambachtelijke producten. Een inspirerende ervaring om de bruiloft of andere bijzondere gelegenheid compleet te maken. Je kunt mij daarom zowel in mijn rustige Achterhoekse atelier als in het bruisende Arnhem bezoeken.

Ook worden hier door Irene en anderen diverse masterclasses gegeven, zoals borduurtechnieken, korset maken, een Chanel jasje maken en binnenkort mag ik dit aanvullen met een workshop zilveren knopen maken.

Irene Schaepman en Sharon Wiemelink.